söndag 3 september 2023

Bådaviken 5.8. Del 3 - Lygistopterus sanguineus

På en stående död al nära fågeltornet vandrade denna stiliga skalbaggslarv upp längs stammen. Snyggingen är Lygistopterus sanguineus tillhörande familjen rödvingebaggar (Lycidae).

Måhända en ättling till dessa två vuxna skalbaggar som för fyra år sedan gjorde "det" på en blomma bara 30 meter från alen. 

Inte mycket verkar vara känt beträffande larvernas liv och leverne. Varken hur länge de lever som larv eller vad de äter är helt klarlagt. Det gäller i stort sett alla arterna i familjen rödvingebaggar. (ref.)
Vad man vet är att de flesta av dem lever i rejält murken och rötad ved. De är inte kapabla att gräva gångar och de äter uppenbarligen varken av vedens enskilda beståndsdelar eller svampmycel så som många andra vedlevande insektslarver. De antas vara rovlevande men det har inte bekräftats och de uppvisar inte heller ett typiskt predatorbeteende eftersom de t.ex. ofta tenderar samlas i täta grupper. En spekulation är att de lever av fermenterad vätska från den murkna veden. Eventuell predation antas vara på små tvåvingelarver.

Så... barn eller barnbarnsgeneration i förhållande till de två vuxna baggarna i länken ovan? 
På basis av den information jag hittills hittat är alla svar blott meningslöst gissande.


Referens:

L. Bocak & K. Matsuda. 2010
Review of the immature stages of the family Lycidae (Insecta: Coleoptera)
Journal of Natural History, 37:12, 1463-1507, 2010
DOI: 10.1080/00222930210125362



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar