onsdag 27 september 2023

Frill 6.8. Del 12 - Cerceris rybyensis

Nej det blev inte mycket av mina försök att få till ett fältfoto av Cerceris rybyensis. Rovstekeln hann dra iväg ner bland en uppsjö skymmande grässtrån. Denna dassiga dokumentation räcker dock till för artbestämning eftersom bakkroppens fläckar syns tillräckligt väl.

Som för så väldigt många andra "småkryp" är västra delen av landet, och specifikt Österbotten, ganska tomt på rapporterade fynd. Skäl att starkt misstänka underrapportering. Det ska härmed även sägas att jag skärpt mig vad beträffar egna rapporteringar på laji.fi. Jag har hittills varit på tok för lat och själv bidragit med den österbottniska rapporteringstystnaden. Observationerna från Frill rapporteras i klump så snart allt bildmaterial är genomgånget. 

En av de få österbottniska fyndrapporteringarna på laji.fi är från Nykarleby (R. Storå, 1951). Tekniskt sett är det faktiskt den enda österbottniska rapporteringen eftersom de tre övriga är från Karleby (Mellersta Österbotten) och Vihanti (Norra Österbotten).

Den, i bloggen, nyligen omnämnda släktingen C. quadrifasciata fångar vivlar. 
C. rybyensis jagar bin.
Lomholdt (ref.) nämner småväxta arter i släktena Halictus (bandbin) och Andrena (sandbin) som primära byten. Vilket bi som föll offer den här gången vågar jag inte svara på. 

När det fångna biet paralyserats med ett stick klämmer rovstekeln med sina käkar runt nacken på bytet för att slå ut dess ben och vingrörelser. Samtidigt förmodas C. rybyensis kunna tillgodogöra sig nektar och/eller hemolymfa från biet. Det är troligen denna knådning - malaxation - som pågår i fotografiet.

Boet, som grävs i sandig mark, har en 10 - 15 cm lång ingångstunnel som i nedre ändan är horisontell och avslutas med en bocell. Från den horisontella delen av huvudtunneln grävs uppemot 7 sidotunnlar med en bocell i vardera ände. Mellan fem och åtta byten deponeras i respektive bocell.


Referens:

O. Lomholdt. 1984
The Sphecidae (Hymenoptera) of Fennoscandia and Denmark (Fauna Entomologica Scandinavica, Vol 4.)
E. J. Brill / Scandinavian Science Press Ltd



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar