fredag 1 september 2023

Bådaviken 5.8. Del 1 - Fyrbandad blombock

5.8 bar det åter av till Bådaviken som jag inte besökt sedan 6.6. Det kanske inte låter som något särdeles långt uppehåll men eftersom jag gärna försöker hålla mig uppdaterad gällande vad som rör sig i området under specifika tider på året är det onekligen ett "hål" i monitoreringen.
Nåväl. Som tur är har jag inget uttalat projekt eller ansvar som måste skötas. Det är enbart min nyfikenhet som ska stillas.

Första djurmötet blev med Fyrbandad blombock, Leptura quadrifasciata, vilket är föga förvånande med tanke på att de just då hade flygperiod, att de är vanliga och att Bådavikens strandskog för närvarande innehåller stora mängder fallna, grova björkar med lämplig ålder på den döda veden.

Det var en svårfotograferad rackare som uppvisade stor livlighet och benägenhet att skubba omkring på ställen som inte medgav fotografering. Jag sportar du ofta med att försöka fotografera dem så som de är i "fält" och inte genom att plocka upp dem och arrangera något. Med så pass vanliga arter sm fyrbandad blombock fick det duga med en enkel dokumentation den här gången.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar