lördag 30 september 2023

Frill 6.8. Del 16 - Fältkrabbspindel

Inne bland renfanornas blommor hittades subadulta honor av fältkrabbspindel, Xysticus cristatus.

Den första jag fick korn på stördes mitt i maten. Hon hade fångat en av de flugor jag tror är arten Madiza glabra

Fältkrabbspindel är en av tre arter svåra att skilja från varandra. De två andra är brynkrabbspindel, X. audax, och gruskrabbspindel, X. kochi.

I egentlig mening borde man syna genitalierna närmare för att vara helt säker. Inomartsvariation finns och de kan utseendemässigt överlappa varandra i mönster och färgnyanser. Brynkrabbspindelhonorna är generellt mörkare än de övriga och har mer utbredda svarta fält och fläckar på benen. De har ofta också något mer "stökigt fläckig" eklövstecknig på bakkroppen jämfört med t.ex. fältkrabbspindelhonorna. Gruskrabbspindel ser i princip ut som en blek fältkrabbspindel men den nämnda inomartsvariationen ställer alltså till problem. Gruskrabbspindel har sydligare utbredning i Finland men Pontus Palmgren har ett bekräftat fynd i Pyhäjoki som ligger centralt i landet på samma breddgrad som Nykarleby. Det är således en art man kanske inte kategoriskt ska utesluta som tänkbart fynd.

Jag vågar, det ovan nämnda till trots, ändå hävda att det här är fältkrabbspindel. Utseendet, habitatet och placeringen bland blommorna är som hand i handske för arten. Kontroll av epigyn (genitalier) skulle för övrigt ha varit överflödig eftersom spindlarna ännu inte var vuxna.

Hanarna liknar honorna fram till sista ömset. Som vuxna har de proportionellt längre ben och blir nästan "svartvita" - om än nyanserat. 
Spindelhanar känns förstås även igen på sina tjockare palper.


Referens:

Sandström, J. & Back, R. (2023).
Uppsala: SLU Artdatabanken.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar