måndag 8 juni 2020

Myrbagge

Den här ca 10 mm långa skalbaggen har jag väntat på att få dokumentera. För en tid sedan sammanföll observationen med innehav av kamera.

Myrbagge - Thanasimus formicarius - påminner om en myra... eller snarare steklar i familjen Mutillidae (sammetssteklar) vars vinglösa honor liknar myror och kan leverera ett kännbart sting med sina gadar. På engelska går sametssteklarna under namnet velvet ants.

I södra Finland hittas både röd sammetsstekel (Mutilla europaea) och silversammetsstekel (Smicromyrme rufipes), men här i Österbotten hittas de inte (ännu)

Poängen att likna dem handlar förstås om mimicry - alltså att man ska akta sig för att bli stungen.

Myrbaggar är rovdjur som jagar barkborrar. Både vuxna och larverna har barkborrarna på menyn. Larverna som lever under bark i barkborreangripna träd äter både barkborrarnas ägg, larver och puppor. Vuxna myrbaggar äter främst vuxna barkborrar.

Larvutvecklingen tar normalt två år och som fullbildad lever de en sommar.

Tyvärr hann den bli dammig pga. det kärl jag hade den i vid fotograferingen. Den sprang ständigt mot behållarens kanter och ramlade på rygg. Försökte borsta av den med en liten pensel, men den fortsatte att ständigt ramla över ända. När den dessutom är så hårig så fastnade alla dammkornen på dess rygg.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar