torsdag 13 april 2023

Under barken på en död gran

Alltid läge att kika under bark på döda träd. I det här inlägget är det fråga om en stående död gran och några larver som tillfälligt tvingades komma ut i dagsljuset.

Bilderna är tagna under påsklördagen när jag letade mig ut längs en skoterled sydväst om centrum av Nykarleby. Mer om det här.

Artbestämning är inget som görs på basis av dylika bilder. Larverna i bilderna ovan torde dock alla vara tvåvingar (ordningen Diptera) av något slag. Längden är bara någonstans mellan en och två millimeter. Många tvåvingelarver knutna till död ved är rovdjur.

Det, alltså rovdjur, är också den här larven som torde tillhöra släktet Medetera som i sin tur tillhör familjen styltflugor, Dolichopodidae

Det ska tilläggas att Medetera-larver känns igen på det mörka V:et synligt på huvudet, men om det återfinns hos larver i något annat släkte är än så länge utanför min kännedom. 
V-formen är för övrigt mundelar som syns genom ovanliggande vävnad.

En vuxen representant för släktet Medetera finns sedan tidigare på bloggen här.

Skalbaggslarver är förstås också vanliga på död ved. Alla lever inte av veden i sig, utan en hel del av dem är likt tvåvingelarven ovan också rovlevande.

Även den här arten har i sin vuxna form dokumenterats hemma i trädgården. Det rör sig om myrbagge, Thanasimus formicarius, som beskrivs lite mer i länken här ovan.

 

2 kommentarer:

  1. Det här är ju ofta problemet när skogsägare skall avverka barkborredödade träd, att de upptäcker barkborreangreppen så sent att effekten av att avverka träden bara blir att barkborrens fiender dödas medan barkborrarna redan har hunnit föröka sig och flyttat vidare!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aha?!
      Låter logiskt. Träden skulle i princip göra större nytta om de stod kvar i sådana lägen.

      Sedan tillkommer problematiken att bakrborreangrepp troligen blir allt värre oberoende hur man gör eftersom klimatförändringens många effekter skapar "stressade" granar med sämre motståndskraft mot angrepp.

      Radera