lördag 8 april 2023

Långfredagsspindlar

Fredagen 7.4, vilket detta år är samma som långfredag, gjordes en ny liten spindelsafari i ett skogsområde precis utanför centrum. Likt skogsrundan 1.4 ägnade jag en del tid åt att spana med ögonen men den här gången kombinerades det med skakning av kvistar och grenar. Mestadels granskade jag granar och en del tallar eftersom ett nytt fynd av tajgahjulspindel, Araneus nordmanni, är högt på önskelistan. Det krävs antagligen en himla massa letande och mycket tur för att åter få en sådan framför objektivet. Det ska sägas redan nu att tajgahjulspindel föga förvånande inte blev en del av resultatet för dagen.

Alla spindelfynd var av det triviala slaget.
I första bilden en kopparsnabblöpare, Philodromus fuscomarginatus, med lite halvförvirrande teckning. Den var dock liten och är rimligen juvenil snarare än subadult som de flesta man hittar den här tiden på året.

Denna slitna individ av brokig barksnabblöpare, Philodromus margaritatus, kom från en gran.

Känns som om 90% av alla spindlar man skördar från grankvistar är granbaldakinspindlar, Pityohyphantes phrygianus.

En annan vanlig täckvävare (fam. Linyphiidae) bland barren är kvistbaldakinspindel, Neriene peltata. Fotograferade bara denna hane. Här en hona.

När man ser en liten hjulspindel hänga från en gren tänds hoppet tajgahjulspindelunge (de är ungar vid den här tiden på året). Vid närmare granskning får man typ alltid ändå konstatera att det är helt ordinära korsspindlar, Araneus diadematus, man har framför sig.

Sista arten för dagen var konspindel, Cyclosa conica. Den här honan har några öms kvar till vuxen ålder.

Inget anmärkningsvärt alltså. Så är det oftast och de spännande spindelfynden tenderar alltid komma totalt slumpmässigt... aldrig när man söker aktivt.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar