söndag 10 maj 2020

Ett till parasitflugefrågetecken

När jag jämförde den här flugan med den jag fotograferade vid Bådaviken 25.4 noterade jag att det finns en del olikheter och att de inte tillhör samma art - vilket jag först misstänkte. 
I samband med det noterade jag också att artbestämningen av den förra inte verkade korrekt.

När det handlar om steklar har jag god uthållighet gällande nyckling och jämförelser av små detaljer arterna emellan. Men den uthålligheten har jag av någon anledning inte inför artbestämning av flugor.

Jag kunde ladda upp dem på Diptera.info, men av någon tokmysko anledning får jag inte bilder infogade i mina inlägg hur mycket och noggrant jag än ser till så jag gör rätt enligt direktiv och bestämmelser. 
Får psykbryt med det och orkar inte jobba så mycket med saken för närvarande. 

En vacker dag kanske...

Fotografierna togs i skogen intill banvallen mellan Nykarleby och Andra sjön. Miljön är hällmark med tallskog och en del lövträd bland små blöta mossbeväxta gölar. 
Jag jagade en spindel där. Återkommer med den.

Edit 11.5.2020: Lypha dubia. Hona. Fick in bilderna via omvägar till Diptera.info och svar erhölls omedelbums.

Självfallet måste jag ändå kolla vad arten parasiterar på. Det visar sig vara främst mindre frostfjäril (Operophtera brumata). Olika vecklare nämns på några ställen också men det har jag inte sett bekräftat i källor som känns tillförlitliga. så den uppgiften får väl tas med ett visst frågetecken.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar