tisdag 19 maj 2020

Sjöfågelinventering

I helgen blev det en dag av sjöfågelinventering i en del av den lokala skärgården. Tre holmar hann vi med under dagen. Det finns gott om holmar som ska kontrolleras men för min del måste jag försöka balansera mellan arbete (även helger) och inventering på ett sätt som innebär att det senare nämnda är lågprioriterat. Det är dock onekligen härligt att komma sig ut med jämna mellanrum.

Kameran var med men särskilt många bilder tog jag inte eftersom annat var i fokus. Här är i alla fall två ruvande grågäss (bild ett och tre är av samma individ)


Bo av vitkindad gås mitt i ett gammalt nät. Man får väl hoppas att ingen trasslar in sig (dassig mobiltelefon-bild).
I de fall där den ruvande fågeln lämnat boet täcks äggen över med dunen. Inventeringen (räkningen) tar inte länge och föräldrafåglarna är snabbt tillbaka på boet.

Edit 31.5.2020: Det är kanske skäl att än en gång poängtera att man givetvis inte ska störa häckande fåglar vare sig man inventerar eller bara rent allmänt rör sig i naturen. Inventering är dock värdefullt för att få åtkomst till populationstrender och för att få data vilket kan ge insikter i hur miljön för tillfället mår. Inventeringar kan alltså ligga som grund för olika åtgärder. Inventering ger t.ex. svar på om mink och/eller mårdhund rör sig bland kolonierna, varpå erforderliga åtgärder kan utföras.

Att fotografera bon är inom naturfotografi ett stort "no, no!". Ingen av bilderna i det här inlägget har tagits bara för att få en "fin bild". Det handlar enbart om snabb dokumentation under själva inventeringen. Fotograferandet har således ingen extra påverkan i dessa sammanhang.

Ämnet har varit, och kommer fortfarande att vara, behäftat med kontroverser.

Fler dassiga mobiltelefonbilder. Här ovan resterna av en måltid. En grågås som blivit slagen på sitt bo.

Kvarlevorna nedan. Högst troligen havsörn som festat loss.


Vem som ätit fiskmåsen ovan är kanske mer osäkert. Enbart huvud och bröstkorg var ätna. Finns dock några misstänkta kandidater.

En av de tre besökta holmarna hyser en gråtrutkoloni på ca 350 par. Ungen ovan är en av dem som redan kläckts. Merparten av bona innehöll fortfarande enbart ägg.

Senaste inventeringarna i området gjordes 2015 och 2011. I nuläget är det ju många holmar kvar i inventeringen och det går förstås inte att uttala sig kring eventuella trender hos olika arter förrän arbetet är klart för sommaren.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar