söndag 3 maj 2020

Bådaviken 25.4. Del 8 - Stamhoppspindel

Mitt besök vid Bådaviken lördagen 25.4 hade ett specifikt syfte. Det var att fotografera en viss spindelart som jag tidigare sett på några alstammar i strandskogen. De spindlarna ska jag återkomma till i nästa inlägg.

Medan jag sökte de nämnda onämnda spindlarna stötte jag på en del stamhoppspindlar.

Stamhoppspindlar - Salticus cingulatus - verkar inte vara särdeles kräsna vad miljö beträffar. De dyker upp lite här och var.
I Bådaviken håller de till på björkstammarna i strandskogen på östra sidan av viken. 

Här i Finland har vi tre arter i släktet Salticus. Utöver stamhoppspindel finns här även sebraspindel (S. scenicus) och barkhoppspindel (S. zebraneus) som bara påträffats några enstaka gånger i sydligaste delarna av landet.  

Jo, det är förvirrande att S. zebraneus heter barkhoppspindel medan sebraspindel heter S. scenicus. Men så heter de och så är det bara. 
För att skilja stamhoppspindel och barkhoppspindel från varandra bör man kolla fortplantningsorganen (epigyn & palper).

Barkhopspindel är alltså inte så nordlig av sig och är i Sverige observerad norrut till Uppsala-trakten. Sedan kan man fråga sig huruvida alla stamhoppspindlar norr om Uppsala verkligen fått sina könsorgan kontrollerade och om artningen således är korrekt. Samma gäller alla rapporterade stamhoppspindlar i Finland. Är de verkligen bekräftade stamhoppspindlar eller kan någon barkhoppspindel ha missats? 

Nu är det kanske ganska tryggt att kalla den här typen av Salticus-spindel för just stamhoppspindel här i Nykarleby även utan epigyn-kontroll. Men man ska väl aldrig säga aldrig. Det vore kanske skäl att verkligen göra en del mer noggranna kontroller av de stamhoppspindlar som påträffas norr om barkhoppspindlarnas utbredningsområde.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar