söndag 3 maj 2020

Bådaviken 25.4. Del 6 - Purpurmal av något slag

Purpurmalar (fam. Eriocraniidae) är vackra små fjärilar med sina glansiga fjäll i brons och purpurtoner.

Artbestämning får jag antagligen glömma. Har utan napp metat med bilderna på en sida där expertis huserar. Man ska antagligen gräva djupare i dessa småkryp för att nå några resultat på bestämningsfronten.

I Finland är sju st arter i släktet Eriocrania påträffade. Bilderna visar troligen någon av de tre vanligaste vilka samtidigt verkar vara oerhört svåra att särskilja från varandra. Jag får återkomma om ny information erhålles.

Alternativen är - troligen - E. semipurpurella (vårpurpurmal), E. sangii (tvillingpurpurmal), och E. cicatricella (hagpurpurmal). Alla tre lever på björk, alla tre flyger den här tiden på året och alla är teoretiskt möjliga i den biotop som Bådaviken bjuder på.
Alla har också vingspann inom varandras storleksmarginaler (ca 9-15 mm. Vårpurpurmal verkar generellt vara den största av dem).

Hagpurpurmal ska väl kanske gå att skilja från de två övriga på utseendet. Men när jag inte är så bevandrad i dessa vågar jag inte fälla några domar. Antennerna torde hjälpa till i avgörandet men fotografierna är högst bristfälliga gällande dem.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar