torsdag 19 maj 2022

Storsand 8.5. Del 3 - Strandvargar

I samma högar av växtdelar som siljekokongviveln i föregående inlägg hittades fanns även ett gäng vargar. Det var föga förvånande. Vargspindlar finns det gott om på Storsand och arterna är flera.

Ovan en subadult hane av sandjaktspindel, Xerolycosa miniata, som främst hittas på strandsidan av den skogsbård som delar upp dynerna i just en strandsida och en mer lavbeklädd och skyddad del längre upp på land. I det området hittas bl.a. en hel del skogsvargspindlar, Alopecosa aculeata.
Det är inte första gången sandjaktspindel finns på bloggen.

Däremot är det premiär för strumpvargspindel, Pardosa prativaga.

Nedan en gammal bekant som jag faktiskt inte observerat vid Storsand tidigare. Det belyser snarast att jag inte varit så metodisk och noggrann eftersom det är en vanlig art. Prickvargspindel, Pardosa amentata, finns liksom överallt kan man tycka.

Prickvargspindeln är en subadult hane. Det krävdes assistans för att min hjärna skulle få grepp om denna trot att det är den vargspindel jag troligen ser oftast. Men ibland låser det sig när man är på en plats där man förväntar sig andra arter. Tack till Danne Rydgren för upplysningen!

Sist och minst en liten, ung björnspindel som torde vara fältbjörnspindel, Trochosa ruricola.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar