torsdag 29 februari 2024

Svart murarvägstekel

Klara vingar och vita markeringar i ansiktet på denna i övrigt mörka vägstekel (fam. Pompilidae) ger hane av murarvägstekel Auplopus carbonarius.

Exemplaret hör till de steklar som samlades in 2020 (döda i trädgårdens växthus) och som jag för närvarande fortfarande går igenom, dokumenterar och artbestämmer.

Jag har varken påträffat svart murarvägstekel eller dess bokonstruktioner tidigare och arten verkar åtminstone enligt rapporterade observationer ha en ganska sydlig utbredning i landet.


Svart murarvägstekel kan hittas i ett flertal olika biotoper och det verkar råda stor flexibilitet gällande hur och var de murar sina boceller. Skrymslen under eller mellan stenar är måhända favoriserad byggplats men de kan även välja flyghål av skalbaggar eller exempelvis springor i träbyggnader som t.ex. vid fönsterkarmar. Det som behövs är någorlunda närhet till lera och vatten för insamlandet av "murbruk".

Vilka spindlar de fångar som mat till larverna är de inte heller så nogräknade med. Snabblöpare, krabbspindlar, säckspindlar, plattbuksspindlar och en rad andra familjer räknas upp.



Referenser:

Abenius, J., Hall, K. & Nyman, L. (2022). 
Uppsala: SLU Artdatabanken.

2 kommentarer:

  1. Man ser ju bilder på den här typen av murade bon, och man borde nog kunna skilja dem från bon av krukmakargetingar?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tycker jag man borde. Cellerna är liksom "korvigare" och kanske något mer åtskilda från varandra än när murargetingar (Ancistrocerus spp.) bygger på likartade och mer någorlunda "frilagda" ställen.

      Radera