tisdag 12 december 2023

Trädgården 9.9. Del 1 - Megalepthyphantes pseudocollinus

I början av september förra året kom jag underfund med att trädgården är hem för täckvävarspindeln (fam. Linyphiidae) Megalepthyphantes pseudocollinus (inget svenskt namn). 
I det anknutna fjolårsinlägget ordas mer om fyndet samt lite allmän bakgrund kring arten i Finland. Där finns även fler bilder (bl.a. några närbilder). 
Jag nämnde då att mina fynd verkar vara de nordligaste i landet men efter diskussion med mer insatt expertis ska man inte räkna bort några äldre fynd av M. nebulosus (källarmattvävare) ur den ekvationen. Det är nämligen fullt möjligt att tidigare (nordliga) fynd av källarmattvävare i själva verket varit M. pseudocollinus

Hur som helst. Det oaktat känns det hyfsat kul att denna, inte allt för ofta rapporterade, art dräller omkring här och var i trädgården samt uppenbarligen också har en etablerad "koloni". 



Man får troligen ändå utgå från att M. pseudocollinus inte är galet ovanlig. Underrapportering är sannolikt stor faktor i det här sammanhanget och det är fullt möjligt att man hittar dem på många ställen häromkring.

Ovanlig eller inte. Ena snöskyffeln fick stå oanvänd rätt länge på hösten eftersom en äggsäck placerats i den. 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar