tisdag 26 december 2023

God jul!

Min julhälsning är aningen sen. Det oaktat hoppas jag du har en riktigt fin och fridfull julhelg!

Här utanför bloggredaktionens fönster är det vintrigt. Vintern kom nästan redan i oktober den här gången och har liksom bara matat på med mera vintrighet vartefter. För tillfället faller några enstaka snöflingor som sakteliga höjer det redan ganska höga snötäcket. 

Under några år skrev och illustrerade jag för en artikelserie som heter Artporträttet i Natur och Miljös medlemstidning Finlands Natur. Inför julen 2014 knåpade jag ihop en artikel om småkryp i julgranen och då var hoppstjärten Entomobrya nivalis i fokus. Det är ett av många småkryp man har chans att hitta i sin julgran om man lägger manken till. Sålunda kändes det lämpligt att återanvända den illustrationen här och nu.

Måhända är E. nivalis, åtminstone här omkring, den vanligaste arten man kan se med blotta ögat ifall man synar sin julgran noggrant eller om man skakar den ovanför ett vitt lakan för att se vad som ramlar ner. 
Mest talrika är troligen gallmyggelarver och kvalster men dessa kräver specialundersökning och mikroskop. Dessutom lär de inte ramla ner på lakanet heller.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar