söndag 7 januari 2024

Aphaereta vondelparkensis

Ett växande frågetecken som ledde till en längre process som i sin tur ledde till att jag fick plocka upp hakan från golvet.

Kroppslängden är lite drygt 2 mm.
Steklar i underfamiljen Alysiinae (fam. Braconidae) känner man ganska snabbt igen på det förhållandevis breda och "fylliga" huvudet samt på vingnerverna. När man kommer åt att se käkarna har man ytterligare en diagnostisk karaktär för underfamiljen i fråga att ta fasta på.

Alltså Alysiinae - check!


Genom släktesnyckel för Alysiinae blev svaret Aphaereta
Sedan blev det - som så ofta - trixigare.

Tack vare kontakter via en fb-grupp erhöll jag en än så länge inofficiell artnyckel för Aphaereta
Pga. att nyckeln (av van Achterberg) ännu inte är publicerad finns den inte i nedanstående referensmaterial. Nyckeln är erhållen med löfte om att inte sprida den vidare. Den bör troligen ännu genomgå en del granskning och anses än så länge inte färdig.

Genom den nyckeln landade jag på A. vondelparkensis vilket är en ny art beskriven 2020 - för övrigt samma år som den här är insamlad. 

Men det kändes ju helskumt. 
A. vondelparkensis har så vitt jag hittills noterat inte hittats utanför Nederländerna... förutom ett förmodat, men troligen obekräftat, fynd i Belgien.

Själva beskrivningen av arten, samt jämförelsen med närstående arter (bl.a. A. minuta. Se ref.), gav mig också goda indikationer på att det här verkligen kunde tänkas vara A. vondelparkensis och inte den i Finland "ofta" rapporterade A. minuta
Skillnad i färgton på första tergiten jämfört med propodeum och övriga tergiter är en av karaktärerna för A. vondelparkensis. Samma gäller första tergitens "skulptur" och indelningar, propodeums centrala längsgående carina ("smal ås"), färgtonsskillnad mellan första antennsegmentet (scapus) och andra antennsegmentet (pedicellus), antal antennsegment och vingribbor. Vissa - eller många, beroende på hur man ser det - av dessa karaktärer är aningen subtila. Således kände jag att mina Alysiinae-insikter var alldeles för bristfälliga för att drista mig till något så vågat som att spika en dylik artbestämning

Skulle det ha handlat om arter som finns listade på laji.fi hade jag stannat vid att låta artbestämningen följas av ett frågetecken. Men när det nu råkade vara något så udda som A. vondelparkensis och eftersom jag vid upprepade granskningar inte kom fram till något annat hållbart alternativ kände jag mig tvungen att försöka se ifall van Achterberg skulle kunna tänkas kika på stekeln - eller bilderna.

Genom samma kontakt som skickade artbestämningsnyckeln förmedlades bildmaterialet till van Achterberg som i sin tur kunde bekräfta A. vondelparkensis.

Hakan i golvet när bekräftelsen kom.

Nåväl. Det är fullt möjligt att A. vondelparkensis egentligen inte är någon ovanlig art. Ett dylikt fynd i ett växthus i Nykarleby bland några förhållandevis enstaka (typ 100) steklar (varav bara sju Bracksteklar) insamlade 2020 ger rimligen inte särskilt goda odds för att hitta något som är väldigt sällsynt. 
Man får väl snarare anta - jag spekulerar - att arten redan finns i flertalet samlingar men att den är bestämd och etiketterad som t.ex. A. minuta eftersom A. vondelparkensis inte funnits som beskriven art före 2020. En genomgång av insamlade steklar i minuta-gruppen kunde därför eventuellt resultera i fler exemplar av A. vondelparkensis.

Ett annat, högst logiskt alternativ, är att stekeln kommit med någon växt eller något övrigt som importerats från exempelvis Nederländerna. Men växterna i växthuset är (var) huvudsakligen drivna från frön. Något bortglömt undantag kan dock finnas.

Stort tack till Hilco Meijer och Kees van Achterberg!




Referenser:

van Achterberg K, Schilthuizen M, van der Meer M, Delval R, Dias C, Hoynck M, Köster H, Maarschall R, Peeters N, Venema P, Zaremba R, Beltrami C, Nieuwenhuis F, de Rop N, Njunjić I, Koene JM (2020)
A new parasitoid wasp, Aphaereta vondelparkensis sp. n. (Braconidae, Alysiinae), from a city park in the centre of Amsterdam.
Biodiversity Data Journal 8: e49017. 
https://doi.org/10.3897/BDJ.8.e49017

Schilthuizen M, van Achterberg K (2020)
Corrigendum to "A new parasitoid wasp, Aphaereta vondelparkensis sp. n. (Braconidae, Alysiinae), from a city park in the centre of Amsterdam".
Biodiversity Data Journal 8: e50971.
https://doi.org/10.3897/BDJ.8.e50971


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar