torsdag 25 januari 2024

Cladius pectinicornis

Hanar av arten Cladius pectinicornis (fam. Tenthredinidae, underfam. Nematinae) känns lätt igen på antennsegmentens utskott. 
Ibland är det underbart skönt att inte behöva brottas med långa artbestämningsnycklar eller bedömning gällande hur hårigt "hårigt" egentligen är eller om ett visst hårstrå finns på en viss plats... eller typ någonting motsvarande.

Hanens kroppslängd är ca 5 mm.



Trevligt nog fanns även en hona - av samma art - bland de insamlade bladsteklarna (2020).

Eftersom honan inte har samma tydliga och specifika artkaraktär är det skäl att granska noggrannare. Man kan inte göra en artbestämning enbart på basis av att hon fanns i samma insamlingslåda och "ser ut som" en hona av C. pectinicornis.




De artspecifika diagnostiska karaktärerna ser ut att stämma för arten. Vingribborna är ett sådant exempel. Dessutom har även honorna viss antydan till utskott på antennsegmenten. Kanske inget man noterar direkt, men i rätt vinkel går det att se skillnad jämfört med andra bladsteklar som i övrigt har likartade antennproportioner, kroppskonstitution och färgsättning.

C. pecticornis (larverna) livnär sig på rosväxter (Rosaceae) och då primärt rosor (Rosa spp.) samt smultronsläktet (Fragaria spp.).



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar