måndag 1 januari 2024

Doryctes striatellus (?)

Tänkte egentligen... eller "ejenklien" som en del personer säger... börja året med ett 2 mm litet stort fynd. Frågan är dock hur "stort" det "ejenklien" är och jag kände att jag ännu bör försöka få artbestämningen bättre bekräftad... eller korrigerad. 

Får alltså flytta fram publiceringen av den potentiella godbiten och i stället börja året med den här brackstekeln (Braconidae) hittad död i träverkstadens fönster sommaren 2020.
Den är ca 5,5 mm. Således större än 2 mm. Men i övrigt ett mer ordinärt - alltså inte så stort - fynd.

Stekeln har fått sig en behandling medelst liten pensel, men alla små dammpartiklar ville inte lossna med den behandlingen. Mer än så brydde jag mig heller inte om att behandla vidare.



Brackstekelns hemvist på underfamilj-nivå är Doryctinae och släktet är Doryctes.

Enligt rådande taxonomiska art-läge för Doryctes landar den här så vitt jag kan bedöma i D. striatellus. Släktet sägs dock vara i behov av revision och det betyder att viss osäkerhet råder. 

Artbestämningnyckeln jag följt gäller dessutom Kina (1), men där två av de huvudsakligen misstänkta art-kandidaterna D. striatellus och D. undulatus finns med. 
Bl.a. strieringen på bakkroppens tergiter pekar på D. striatellus
Ett kvarvarande frågetecken utöver det sagda revisionsbehovet är D. rossicus (inte med i nyckeln) som jag för närvarande inte heller hittar beskrivning på. 

På basis av tidigare fotomaterial jag bollat med stekel-entomologer får man spekulera i att något fler än de tre på laji.fi listade arterna förekommer i Finland. Men samtidigt är det idé att hålla ett visst frågetecken kring detta eftersom man också kan förväxla Doryctes-arter med arter i närstående släkten.

Arten tycks vara flexibel och parasiterar en hel drös vedlevande arter i familjer som långhorningar (Cerambycidae), praktbaggar (Buprestidae), äkta vivlar (Curculinoidae) inklusive barkborrar (undefam. Scolytinae) och uppenbarligen också åtminstone en art, Xiphydria prolongata, i familjen halssteklar (Xiphydriidae) (2).


Referenser:

1.
Sergey A. Belokobylskij, Pu Tang, Jun-Hua He & Xue-Xin Chen (2012)
The genus Doryctes Haliday, 1836 (Hymenoptera: Braconidae, Doryctinae) in China
Zootaxa 3226: 46–60 (2012)

2.
Petersen-Silva R, Pujade-Villar J, Naves P, Sousa E (2012)
Parasitoids of Monochamus galloprovincialis (Coleoptera, Cerambycidae), vector of the pine wood nematode, with identification key for the Palaearctic region.
ZooKeys 251: 29-48.
https://doi.org/10.3897/zookeys.251.3986




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar