måndag 1 augusti 2022

Gul rosenstekel

Jag har alltid trott att gul rosenstekel, Arge ochropus, är vanlig även om jag varken observerat sådana i trädgården eller någon annanstans här i hemsoporna. Tänkte mig att det bara inte har råkat sig så att jag sett dem - eller reflekterat över att det är just den arten. Det är trots allt många vanliga småkryp som tenderar passera o-observerade förvånansvärt länge ibland.

När jag kikar på rapporterade observationer i laji.fi verkar det dock som om gul rosenstekel inte alls visar sig särskilt ofta här i trakten - eller typ inte alls. Visserligen är rapporterade observationer inte alls samma sak som utbredning, men någon slags indikation måste det ändå vara. Det här är dessutom en art som är lätt att se och känna igen. I den bemärkelsen känns det so om arten inte borde gå under radarn och vara underrapporterad så som är fallet hos många mer obskyra, ospecifika och svårbedömda småkryp.

Jag kollade nu även de ogenomgångna lådorna av insamlade insekter och konstaterade att dessa inte innehåller någon gul rosenstekel. 

Det finns förresten andra växtsteklar med i stort sett exakt samma färgteckning, men släktet Arge är lätt att känna igen tack vare det långa yttre antennsegmentet (flagellum). Om det bildats av fusion mellan antennsegment (flagellomererna) eller om ett segment förlängts och de övriga tillbakabildats vet jag inte (än). Har i nuläget inte rotat i saken.

Bilden togs 25.6.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar