onsdag 31 augusti 2022

Perithous scurra

En av de brokparasitsteklar (fam. Ichneumonidae) jag väntat på att dokumentera i trädgården är Perithous scurra. Stekeln som ingår i underfamiljen Pimplinae och tribus Delomeristini är relativt lätt att känna igen med merparten av framkroppen röd, sina gulvita teckningar och långa ovipositor. 

Förväxlingsrisken är primärt P. divinator vars ovipositor är kortare än kroppslängden och som hittills inte observerats så här långt norrut i landet. Dessutom är P. divinator klassad som nära hotad (NT) och rapporterade observationer är få under de senaste åren. Det bör dock sägas att inte heller P. scurra rapporteras så ofta, men då handlar det om underrapportering eftersom arten syns ganska ofta och exempelvis figurerar nu som då i naturgrupper på sociala medier. Har jag rapporterat någon? Näe. Tyvärr.

P. scurra parasiterar på rovsteklar som bygger bon i växtstjälkar eller flyghål. Exempelvis nämns Pemphredon lugubris som värd. Arten är, som länken påvisar, observerad i trädgården och jag misstänker starkt att det är den arten som ockuperat en stor del av de hål som finns i det stekelhotell på vilket denna P. scurra dokumenterades.

P. scurra är på inget sätt ovanlig och har observerats några gånger tidigare i trädgården. Kameran var inte medhavd de gångerna. Detta foto togs 12.7.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar