fredag 2 september 2022

Sorgmantellarver

20.7 upptäcktes ett gäng fjärilslarver i en totalt malplacerad sälg (Salix caprea) som borde ha tagits bort för flera år sedan. Sälgen står alltså på galet tokig plats i trädgården.

Larverna befann sig på svårfotograferad plats och det blev lite skakiga bilder med hållande av kvistar, balansakt på liten yta och hopplöst oergonomisk ställning. Men här är de nu... sorgmantellarverna.

Inte varje dag man får spana på dylika larver. Gamla, tidigare oupptäckta, öms och silkestrådar fanns kvar på en del kvistar. 

Två dagar senare... alltså 22.7 såg de ut som på bilderna nedan. Typ likadana som tidigare således. Aningen större redan och med ett öms mellan fototillfällena.


Några dagar efter dessa bilder togs var de försvunna. Rimligen hade de då letat sig ner och bort från sälgen för att förpuppa sig. Var de gjorde det vet jag inte. De kan sköta förpuppningsprocessen hyfsat långt från det träd de växt upp i.

En månad senare - alltså mot slutet av augusti - fladdrade fler sorgmantlar, Nymphalis antiopa, i omgivningen än jag registrerat någon sensommar hittills i mitt småkrypsregistrerarliv. Självfallet har inte alla de fjärilarna sitt ursprung i den malplacerade sälgen, men säsongen verkar rent allmänt ha varit ett gott sorgmantelår.






 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar