söndag 25 september 2022

Störd av starar

Lördag 20.8. Jag placerade häcken i en trädgårdsstol med avsikt att minska - eller bromsa - det ständigt växande berget av oläst litteratur. Vädret var perfekt för den typen av utomhusaktivitet.

Särskilt mycket frid fick jag väl inte. 
Bl.a. började ett gäng starar störa koncentrationen och till slut blev jag helt enkelt tvungen att gå in efter kameran för att åstadkomma en gnutta dokumentation. Sedan satt jag och betraktade deras rörelser i och mellan träden. Häggbären lockade.

Stare, Sturnus vulgaris, är en fågel jag förknippar starkt med barndomen. Runt huset på hemmatomten (Replot) fanns bebodda starholkar i en stor mängd träd. Fåglarna blev en central del av både den visuella och audiella utomhustillvaron under våren och försommaren fram tills dess ungarna hoppade ur holkarna alla stararna plötsligt "försvann" ända tills det var dags för flytt söderut.

Här på nuvarande Utgångspunkt ser jag dem nästan enbart på sensommaren i samband med höstflyttningen. Centrum av en liten stad är inte vad de föredrar under häckningen.

Starens relativa vanlighet till trots har jag fram tills nu presterat endast ett enda inlägg. Det här inlägget är närmast en repris på det förra.




 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar