måndag 28 mars 2022

Lagvidrig stekelpublicering?

Jag gjorde visserligen en serie bilder (för fokusstackning) där hela detta stekelrangel är med på bild. Men jag bemödade mig i slutändan inte om att stacka bilderna . Stekeln är ett anskrämligt stycke insekt och den där helhetsbilden gav inget av mervärde. Således är här bara några närbilder.

Om jag inte dummat mig i nycklingen ska denna hane tillhöra underfamilj Campopleginae. Har inte fått bekräftelse och det känns som om expertisen t.o.m. helt undviker att kommentera så här skräpiga motiv. Fullt möjligt att entomologilagen inbegriper tydliga förbud mot publicering av insamlade insekter i dylikt skick.

Gjort är gjort. Jag kunde i och för sig radera bilderna och/eller undvika att lägga ut dem på internet. Men så tänker inte min hjärna och här är stekeln.

Orsaken till utseendet är att stekeln hittades drunknad i en vattentunna. Sedan har den inte preparerats ordentligt och allt skräp har effektivt torkat fast. Även håren har ställvis torkat fast i varandra. Jag ser heller inget behov av att ens försöka städa av den sådant som inte lossnar med den lilla pensel jag vanligen använder som dammvippa. Det skulle ändå inte vara någon stor hjälp i artbestämningen och mödan känns obefogad. 

Om närmare bestämning erhålles får jag återkomma.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar