söndag 7 februari 2021

Passaloecus monilicornis

Genomgången av insamlade insekter fortsätter. Allt annat vore i och för sig knasigt med tanke på att jag har många obestämda och odokumenterade kvar. Läsare som följt bloggen under hösten och vintern torde ha koll på det.

Jag befinner mig fortfarande i stekellådan och får väl snart plocka en tvåvinge eller en skalbagge som omväxling. Här är hur som helst en rovstekel. Det är åtminstone en gnutta omväxling till de många brokparasitsteklarna som senaste tiden ramlat in på bloggen.

Stekeln är Passaloecus monilicornis. Arten förväxlas främst med P. insignis, men känns igen på sina brunare benleder, brunare palper och något grövre mikrostruktur på "pannan" samt tydligt markerade skåror på utsidan runt de bakre punktögonen. 

P. monilicornis påträffas i hela landet. Bohålor anläggs i gamla skalbaggsflyghål i ved eller i hålor den själv gnagt ut i mjukare trä. Litteraturen jag har tillgång på nämner inte vilka byten den jagar till larverna, men troligen rör det sig om lite olika små halvvingar precis som övriga arter i släktet. 

Här är bilder av trolig artfrände som forslat en bladlus till boet i vårt insekthotell.





Äldre inlägg med trolig P. monilicornis vid Bådaviken.
Äldre inlägg med inlägg med P. eremita vid insekthotell.
Äldre inlägg med P. corniger i trädgården.

Tack till Juho Paukkunen för bekräftelse av artbestämning.


Referens:

O. Lomholdt. 1984
The Sphecidae (Hymenoptera) of Fennoscandia and Denmark (Fauna Entomologica Scandinavica, Vol 4.)
E. J. Brill / Scandinavian Science Press Ltd


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar