måndag 14 december 2020

Troligen släkte Phygadeuon

Dokumentation och bestämning av sommarens insamlade kryp fortsätter. Takten är långsam och jag kommer aldrig att hinna beta av alla innan det blir ny sommar och nya insamlade. Hade jag detta som heltidsjobb skulle jag kanske hinna.

Här är en liten hane i underfamiljen Phygadeuontinae (fam. Ichneumonidae). Han är någonstans i trakten av 3-3,5 mm lång. Expertis bedömer via en FB-grupp för steklar att det rör sig om släktet Phygadeuon. Där tar det slut. Släktet är nämligen stort och i desperat behov av en ny genomgång - en revision - av arter och deras karaktärer.

Laji.fi har listat 54 arter i Finland och med tanke på revisionsbehovet kan väl den listan vara osäker.

Så här ser i alla fall denna hane ut.




Notera den subtila Coca Cola-flaskformen på bakersta skenbenen (ovan).


Mellan ögonen och käkarna finns ett litet område på "kinden" som består av små täta knölar vilka ser ut att krönas av små korta hår. Clypeus har två rundade tänder och käkarna torde också ha två tänder om jag inte sett fel.


Segment 9 till 13 i flagellum har små längsgående åsar vilka säkerligen kan betraktas vara tyloider. Möjligen är det antydan till en sådan även på segment åtta.

Steklar i släktet Phygadeuon parasiterar på flugor i bl.a. familjerna Muscidae (husflugor) och Anthomyiidae (blomsterflugor).


Tack till Gergely Varkonyi för utlåtande om släkte!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar