söndag 5 maj 2024

Frill 14.4. Del 6 - Vargspindlar

Inget nytt. Bara två vargspindelarter som ofta återkommit på bloggen. 
Båda är vanliga och observerade på Frill tidigare.

Vanligheten hos den första skulle rent teoretiskt kunna vara diskuterbar eftersom det är omöjligt att med säkerhet avgöra vilken art det egentligen handlar om så länge genitalierna inte kontrollerats. Således borde man stanna i den sk. lugubris-gruppen bestående av lövvargspindel Pardosa lugubris, lundvargspindel P. saltans och brantvargspindel P. alacris

Potentiellt skulle det därmed kunna vara någon av gruppens ovanligare arter. Men de två ovanliga, lundvargspindel och brantvargspindel, är så ovanliga i Finland att de inte ens är med på den nationella artlistan. Det finns alltså inget bekräftat fynd av någondera. Båda arterna finns i södra Sverige och där är osäkerhet en självklar ingrediens. 

Lövvargspindel går att särskilja från andra i Finland listade vargspindelarter på basis av habitus. Betyder det att genitalierna inte granskas så ofta hos finska lugubris-fynd och att det bland dem faktiskt kan finnas exempelvis lundvargspindel i landets sydligaste delar? 
Rådande klimatförändring resulterar trots allt i många spindelarters spridning norrut. 

Hur som helst är lövvargspindel det med marginal mest sannolika gällande honan på bilden ovan. Tror jag vågar vara ganska säker.

Stockvargspindel Acantholycosa lignaria bjuder väl inte på något motsvarande teoretiskt artbestämnings bekymmer?
Jo, givetvis!
Man borde kanske egentligen inte glömma blockvargspindel A. norvegica som till habitus är synnerligen lika stockvargspindel men som är en nordligare art kopplad till blockmark och rasbranter. 

I princip alla stockvargspindlar jag sett under åren har alla hållit till på eller i direkt närhet till trädstammar. De har alltså hittats i typisk stockvargspindel-miljö och samma gäller stockvargspindlar vid Frill. Men när man får korn på en Acantholycosa i en stengärdsgård påminns man förstås om det ovanligare alternativet.
I slutändan är det även i det här fallet ytterst osannolikt att det rör sig om något annat än den art man förväntar sig att det är.

En rapporterad blockvargspindelobservation finns faktiskt i Nykarleby, men den får man nog bedöma som felaktig.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar