lördag 7 oktober 2023

Frill 6.8. Del 27 - Bandbi och smalbi

Det blev för få fotografier av det här bandbiet (släktet Halictus) för att man ska våga sig på en säker artbestämning. Antingen är det ängsbandbi, H. tumulorum, eller kustbandbi, H. confusus.

Den förstnämnda arten ska vara den med marginal vanligare av de två. Kustbandbi är inte ens rapporterat från den här delen av landet. Men då återstår den där ständiga frågan kring säker artbestämning och dessa två arter är trixiga ifall man inte har tillräckligt under fötterna. Det skulle alltså mycket väl kunna vara så att en del kustbandbin felbestämts som ängsbandbi varpå kustbandbiets statistik inte matchar verkligheten och att det finns en viss "ängsbandbi-bias" i materialet. Men jag spekulerar bara.

Notera att dessa två arter är, i Finland, separerade ur släktet Halictus och inordnade i eget släkte Seladonia.
I Sverige räknas seladonia som undersläkte och det är den indelningen jag följt i nuläget.

Skillnaderna arterna (honorna) emellan sitter i behåringen på tredje tergiten samt på huvudets form och då primärt "tinningarna" bakom ögonen som hos kustbandbi svänger snävare in mot bakhuvudet. Det är svårbedömt om man inte har fotografi ur rätt vinkel. I det här fallet är tinningarna synliga på ett suddigt och icke inplockat fotografi. Huvudformen känns inte klockren för ängsbandbi men däremot pekar tergit-behåringen i den riktningen.

Det lutar hur som helst mot ängsbandbi men någon spikning sker alltså inte.

Det andra biet tillhör släktet smalbin (Lasioglossum) och även det är obestämbart.

Kandidaterna är ängssmalbi, L. albipes, och mysksmalbi, L. calceatum. Deras diagnostiska artkaraktärer är ännu svårare att notera och bedöma på dylika fältfotografier än vad fallet med bandbina är.
I princip är det insamling och mikroskop som gäller ifall man vill vara helt säker. Båda arterna är vanliga i stora delar av landet. 

Bandbin och smalbin ingår i familjen vägbin (Halictidae) och underfamiljen Halictinae. Trevligt att båda bina passade på att sträcka ut käkapparaten.

Tack till Krister Larson och Göran Holmström för bildkoll och kommentarer!


Referens:

Cederberg, B., Holmström, G., Hall, K. & Berg, A. 2022. 
Uppsala: SLU Artdatabanken.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar