söndag 30 januari 2022

Gårdskrysset 2022

Sista helgen i januari och därmed har det åter varit dags för gårdskrysset. Helgen har bjudit - och bjuder fortfarande - på en del oredigt väder. Här på bloggredaktionens domäner är blåsten och snöyran ändå inte så intensiv som det verkar vara på annat håll.

I flera år har jag tänkt att jag borde fixa ett gömsle på lämplig plats i närheten av fågelmatningen. Några gånger har jag haft tillfälliga gömslearrangemang, men de har inte varit av så värst gångbara eller bekväma modeller. Ett gömlse handlar ändå främst om själva fotograferandet och det har inte varit så högprioriterat på sista tiden då fokus och energi koncentrerats mera till andra motiv. En fågel ställde upp på avstånd när jag gick ut för att fixa någon illustration till det här inlägget. Resten av fåglarna drog omedelbums sin kos.

Resultatet 2022 ser ut som följer:
Turkduva. 2 st. Turkduvorna är pålitliga. De har ställt upp alla år jag gårdskryssat utom första året (2014)
Kaja. 17 st. Gänget som håller till i kvarteret tycks vara av ungefär samma storlek från år till år. 17 st är ganska nära medelantalet.
Skata. 1 st. Flög förbi.
Kråka. 1 st. Satte sig senare i grannens gran och var den enda fågeln som kom med på bild.
Talgmes. 1 st. Lite anmärkningsvärt med bara en. Talgmesarna var fler tidigare i vinter (kring 8 st) men har tydligen letat sig till andra ställen inför den här helgen. Efter ett antal år av generellt få talgmesar blev det ändå fler under fjolåret och den här vintern. Att de saknades i dag tippar jag är slump.
Blåmes. 1 st. Blåmesarna har följt samma trend som talgmesarna. Här fanns närmare 10 blåmesar kring jul och nyår. Sedan dess har de inte varit så närvarande.
Pilfink. 15 st (ungefär).
Grönfink. 2 st. Här har varit runt 15 grönfinkar tidigare i vinter. Var höll resten hus i dag? En hona och en hane besökte fröautomaten för några minuter under min registrerade timme.
Gulsparv. 35 st (ungefär). Gulsparvarna har även i år hållit sig nästan ständigt närvarande.

Totalt 9 arter och 75 fåglar.

Statistik och länkar till inlägg från tidigare gårdskryssarår:
2017: Ingen medverkan.
2016: Ingen medverkan.


Kommentarer om några andra arter som brukar synas i trädgården på vintern:
Större hackspett: Besöker årligen trädgårdsmatningen men har aldrig setts i samband med gårdskrysset. Ingen hackspett har visat sig hittills den här vintern.
Gråsiskorna har lyst med sin frånvaro den senaste tiden. De stryker omkring och är förstås inte alltid självklara besökare. 
Domherrar syns vanligen från och till nästan varje vinter. Någon sådan har inte observerats denna vinter. Även de är lite "lynniga" besökare i den här trädgården.
En återkommande koltrast fanns vid matningen före jul. Efter det har ingen sådan setts.
Sparvhök kan ju vara lite svår att upptäcka. De "blixtrar till" på sina patrullrundor och man ska ha en smula tur om man ska råka kika ut samtidigt som de passerar. Den turen hade jag för en vecka sedan då en hona drog in mot fågelmatningen och landade i en närbelägen buske. Misslyckade jaktförsök leder till trakasserier från talgmesarna och raskt uppbrott för nya försök på annat håll. Sparvhöksbesök kan ju ibland enbart bekräftas genom lämningar av plockade byten.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar