Sista krypet från lilla safarin 21.6 kommer här. Dumt nog har jag glömt bort var den hittades men om minnet ändå tillåts fabulera ihop något, så torde insekten ha skakats fram från en björkkvist.
Mer än tre stycken millimeter är det inte från ögon till äggläggningsrör. Då tillkommer ett par nervösa antenner som hysteriskt scannar omgivningen.
Jag vet inte exakt hur jag ska formulera mig för att verkligen lyckas förmedla hur fruktansvärt många olika parasitsteklar det finns. Ett sätt är ju förstås att ge en siffra. Åtminstone 2700 arter av brokparasitsteklar (Ichneumonidae) finns i Finland. Man får förmoda att de ändå är en hel del fler. Därtill har vi en hel hoper andra parasitoida stekelsläkten, men dem lämnar jag därhän just nu. Den här lilla röda damen tillhör nämligen just brokparasitsteklarna - närmare bestämt släktet Gelis (om jag inte misstar mig kapitalt).
Inom släktet Gelis tycks det finnas en del olika specialiseringar. Det finns uppgifter om att några är parasitoider på spindlar, några på vivlar och andra är hyperparasitoider (parasitoider på parasitoider).
Jag borde kanske samla på mig spindlars vävda äggsäckar för att se om det skulle råka sig så att det "kläcks" en liten stekel istället för spindelbarn. Men som sagt - det finns så många parasitsteklar att även om det skulle komma en stekel ur spindelns äggsäck så behöver det inte alls vara en Gelis-stekel.
Och än en gång får man gladeligen konstatera att det alltid finns nytt att upptäcka där ute. Det tar aldrig slut. Hur spännande och underhållande är inte det?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar