måndag 8 juni 2015

Många hundra

Fann mig plötsligt läsandes en Science-artikel från 2012 om biodiversitet i ett skogsområde (San Lorenzo) i Panama. 

Gänget bakom artikeln undersökte ett 0,48 ha stort område vilket är marginellt större än den trädgård i vilken jag själv håller på med mitt långsamma djur-inventeringsprojekt. Teamet lirkade fram 129 494 ryggradslösa djur, uppdelade i 6144 arter. Det är förstås en hel del fler än vad jag kan tänkas uppbåda och man får samla kryp från ganska stora områden här i Finland innan vi kommer till samma artantal. San Lorenzo-skogen på ca 6000 ha tycks (enl. beräkningar) innehålla fler arter än vad som torde finnas i hela Finland. Inget nytt förstås. Reser man dessutom vidare söderut till Amazonas blir siffrorna ännu mer hysteriska.

Men vi behöver inte deppa ihop totalt trots att det kan kännas lite magert här hos oss. Den här bloggens läsare har knappast undgått att det blivit några inlägg med spindlar den senaste tiden. Vid totalt tre tillfällen på relativt kort tid har jag hittat totalt 11 arter spindlar i en enda buske. Då tillkommer dessutom spindlarna i det här inlägget. Dessa har jag inte artbestämt än och vete katten om det ens är möjligt. De ljusa småttingarna längst ner bland bilderna är juvenila exemplar av (antagligen) två olika arter - som i sig mycket väl kan vara någon jag redan identifierat.

Så alla som är inkomna på spindlar - och då främst Linyphiidae (täckvävare) - är varmt välkomna att slänga fram förslag - speciellt på de övervägande bruna spindlarna här ovan (första och fjärde är samma spindel). Deras kroppslängd är mellan två och tre millimeter.




Kanske en liten Neriene montana?

Och hur många djurarter är trädgårdslistan nu uppe i? Det har i dagarna passerat 330. I den siffran inkluderas alla arter ryggradsdjur (dock inga katter eller hundar) och alla ryggradslösa djur som jag observerat inom trädgårdens gränser. Reglerna säger också att de - t.ex. fåglarna - måste ha landat i trädgården. Därigenom räknas inte tranor, svanar och alla andra fåglar som varit fullt synliga men som förstås bara flugit förbi.
Det finns givetvis ytterligare många hundra kryp att notera och dokumentera bara inom undersökningsområdet. Jag blir inte klar den här sommaren. Inte nästa heller. Inte näst...


2 kommentarer:

  1. Precis som med de som blir uppskrämda av spindlar inomhus, så kan man ju konstatera att även om man finner många arter spindlar, så måste det ju finnas ännu många fler byten åt dem. De är ju trots allt rovdjur, och rovdjuren är alltid mycket färre än deras byten, både i antal arter och i faktisk numerär.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Exakt! Fördelningen mellan rovdjur och andra (växtätare, svampätare, parasitoider, etc) fanns också beskriven i den nämnda artikeln. Har inte åtkomst till den just nu.

      Bland ryggradslösa djur är förstås fördelningen mycket jämnare än bland t.ex. däggdjur och fåglar, där det går många fler byten på ett rovdjur. Men bytesdjuren är ju trots allt i klar majoritet även bland småkrypen.

      Radera