fredag 21 maj 2021

Skäggsnäcka

Med tanke på föregående inlägg passar det väl fint att fortsätta med en snäcka jag dokumenterade under gårdagskvällens lilla fotosafari ute i trädgården. Ska hädanefter försöka notera dessa, av mig tidigare förbisedda, varelser när jag vänder på stenar där ute i den där naturen.

Här är en snäcka som uppvisar diverse glesa hår på skalet. Det finns flera håriga snäckor, men här i Österbotten är det rimligen bara skäggsnäcka, Trochulus hispidus, som uppvisar dylika hår. Den dokumenterade snäckan har skavt av en hel del av sina strån.

Kontroll av skalets proportiner och form bekräftar att det rör sig om nämnda art. Visserligen är arten variabel och skalet kan vara mer eller mindre koniskt, men det oaktat råder inga frågetecken.

Skäggsnäcka anses främst vara spridd av oss människor - speciellt hit norrut. Det är dock inte någon knepig eller invasiv art på något sätt. De hittas primärt i olika kulturlandskap. Skalbredden kan bli uppemot 12 mm. Snäckan på bilderna är kring 8 mm.



2 kommentarer:

  1. Förutom att spridas av människor så kan dessa (precis som också t ex fiskägg) spridas (oavsiktligt) av fåglar https://doi.org/10.12657/folmal.021.013 . Tomma snäckskal kan ju också vara intressanta eftersom de kan hysa andra hyresgäster t ex snäckmurarbin, även om just de av någon anledning verkar vara lite ovanliga i Finland!

    SvaraRadera