söndag 19 juli 2020

Philonthus decorus

Det finns över 26 000 olika rapporterade arter bland leddjuren (typ insekter, spindeldjur, kraftdjur, etc.) i landet. Huvudets energi räcker inte till för så många av dem. Den här borde jag ha klarat av att artbestämma på egen hand, men när jag satt och stirrade på diverse arter i släktet Philonthus ville hjärnan inte längre samarbeta och den (bilden - inte hjärnan) slängdes upp på ett skalbaggsforum. Svar kom snabbt.

Det - med facit i hand - självklara svaret Philonthus decorus känns lite fånigt eftersom man i någon mån borde lyckas traggla sig fram till det utan större problem. Artkaraktären är sådan att man inte ska förväxla den med någon annan i släktet - speciellt inte utgående från bilden där täckvingarna och halsskölden reflekterar färgton och textur.


2 kommentarer:

  1. Kan man komma ned till rätt släkte, så tycker jag att danska Naturbasen är bra på att visa många bilder och på att beskriva vilka förväxlingskaraktärer man skall se upp med, i detta fall varnar de: "Det skal dog bemærkes at Philonthus er en artsrig slægt med mange arter, som har lignende metalskær, f.eks. P. cognatus, så man bør være forsigtig ved bestemmelsen." https://www.naturbasen.dk/art/5601/philonthus-decorus

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så är det.
      Det där med när en art är lätt att förväxla med någon annan är en knepig gräns att dra - och den gränsen går på lite olika ställen också. Ibland landar man själv på fel sida.

      Borde ha skrivit "färgton i kombination med textur (el. eg. mikrostruktur) på täckvingarna och proportioner" för att täcka karaktärerna som leder till arten i fråga. I egentlig mening är det främst just de två sist nämnda karaktärerna som fäller avgörande i det här fallet.

      Jo den danska sidan är bra. Borde addera den till länkarna. Samma gäller den norska motsvarigheten. Den är dock inte lika komplett än, men en del grupper har bra presentationer. Här får man hoppas att laji.fi sakteliga också kunde ha lite motsvarande presentationssidor för arterna. I Sverige är ju artfakta.se också på god väg att bli allt mer omfattande. Men det är ett sanslöst digert arbete att skapa dessa sidor.

      Radera