lördag 18 juli 2020

Fyrbandad blombock

Den som följt den här bloggen har säkerligen koll på att jag håller lite extra koll på djurlivet inom trädgårdens gränser och att det handlar om nyfikenhet kring hur många arter man kan hitta i en trädgård mitt i centrum av en liten österbottnisk stad.

Min uppföljning är fortfarande inte av särskilt organiserat slag, utan främst en fritidssysselsättning som sker när tid och lust finns. Ofta bara korta nedslag lite nu som då. Samtidigt försöker vi sakteliga skapa en trädgård som är inbjudande för olika kryp. Död ved har således varit en ganska viktig ingrediens under de senaste åren.

Fyrbandad blombock - Leptura quadrifasciata - är ingen ny observation i trädgården. Tidigare har den sannolikt bara varit besökare på blommor, men nu hittade jag ett gäng individer som med absolut största sannolikhet är kläckta ur ved som lagts ut för detta ändamål.

Exakt vilken ved - eller träslag alltså -  det rör sig om vet jag inte. Vi har flera klabbar av än det ena och än det andra här och var. Fyrbandad blombock är en allätare som går i ved av många olika lövträd.

Troligen är det ur en bit björk. Vi har en del ek liggandes på marken också, men baggarnas larvutveckling är tre till fyra år lång och ekveden är inte full så gammal. Dessutom är den ännu inte riktigt så vitrötad som dessa baggar gärna önskar ha veden.

Någon ovanlig art är det inte. Det oaktat är det ändå trevligt att få se och ha dessa tjusiga kreatur utanför ytterdörren.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar