fredag 15 februari 2019

Hemerobius simulans

Slarvig och lite ofokuserad bild av en florslända på snön. 
Var ute på en skogsrunda för att huvudsakligen kika efter småkryp på snön. Det varit en hel del sekundmetrar senaste dygnet och övervintrande insekter tenderar förstås blåsa ner från sina platser uppe i träden.

Arten är Hemerobius simulans. Släktet Hemerobius företräds av 13 st arter i Finland. Främst är det vingribborna man ska kika på i samband med artningen. Det här exemplaret låg i en skog av typisk karaktär för arten i fråga. H. simulans är ofta förknippad med gran och är en vanlig art. Utbredingen är över hela landet.

Det är en smula halvknepigt att få syn på dylika kryp mitt bland allt annat som blåst ner från träden. men sätter man sig ner och spanar en stund brukar man förr eller senare få ögonen på ett eller annat.

Sländan verkade vara vid liv eftersom antennerna hade en del små rörelser. Däremot ligger de i någon slags "dvala". Ven om det var flera plussgrader i dag var den inte i någon fysisk kondition som skulle ha gjort att den tagit sig upp från snön. Efter fotograferingen placerades den på en skyddad plats där det finns större chans att klara resten av vintern. 


Referenser:

Suomen verkkosiipiset
Tibiale 2014. sid 83.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar