Då är det dags för sjunde och sista inlägget med de blomflugor som kom framför objektivet för ett par dagar sedan. Det blev ganska många på en gång och då har jag dessutom bort ett par arter som jag inte hann dokumentera.
Det var också på håret med fotograferandet av den här. Jag hann inte med mycket kameraarbete innan hon flög utom synhåll. Hon befann sig inte heller bland sötsaksblommorna i rabatten utan hade stannat upp på en kvist i ett äppelträd där hon ägnade sig åt lite kroppsvård. Det kanske var bra med en stund av sk. "egentid". Hon tycks ha varit med om ett antal hårda dagar med tanke på slitna vingar och en tappad antenn.
Precis som i fallet med alla de övriga blomflugorna jag nyligen lagt upp på bloggen är inte heller tvåbandad getingfluga - Chrysotoxum bicinctum - någon raritet, men för att ha större chans att se dem bör man kanske lämna sin trädgård och söka sig ut till lövskog (el. blandskog) och vegetation i närheten av öppna ytor och vatten.
I Österbotten ska man ha möjlighet att påträffa fyra olika getingblomflugor. De tre övriga arterna har har lika vackert och skarpt kontrasterande svarta och gula teckningar men de har fler gula band över bakkroppen. Tvåbandad getingfluga är 10-13 millimeter lång och väldigt lätt att känna igen tack vare bakkroppens unika teckning. Även getingblomflugornas larver är rovdjur med bladlöss på menyn. Troligen handlar det mestadels om rotlevande bladlöss samt andra arter som uppehåller sig nära markytan.
Släktnamnet Chrysotoxum betyder för övrigt guldbåge. Vackert namn för en vacker fluga.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar