Helt plötsligt befann jag mig åter med kameran i samma plurr som veckan innan. Den här gången blev det dessutom lite längre stund i vattnet. Kamerans batteri höll ut i 2,5 timmar och för min egen del kändes det på tok för kort.
Stillbilderna håller ingen högre standard eftersom de är från film tagen med en äldre GoPro-kamera. Skärpan således allt annat än krisp.
Upptäckte i samband med ihopsnickrandet av detta inlägg att filmprogrammets kontrollruta skymtar lite lätt transparent i några av stillbilderna. Ber om ursäkt för det och konstaterar att jag inte orkar göra om och göra rätt.
Likt under föregående session (länken ovan) var sikten dålig. Ställvis riktigt grumligt vatten och ordet övergödning tenderar formas någonstans bland hjärnans neuroner. Men algmängden på botten, stenar och växter kändes inte alldeles alarmerande - än.
Dessutom kan jag inte riktigt jämföra med hur det brukar vara i området även om jag tidvis vistats där rätt ofta. Snorkling och dokumentation har jag inte ägnat mig åt tidigare i just dessa vatten.
När jag i efterhand går igenom det filmade materialet ser jag ofta fiskar som jag inte såg "live" på plats.
Mestadels har det med sikten att göra. Kameran har jag längst ut på en rundstav... ett borstskaft (utan borste)... och den är ofta en dryg meter framför mig.
De fiskar jag upptäckt i efterhand har ofta varit lite större fiskar som tidigt simmat bort när jag närmat mig. I det filmade materialet syns de bara som avlägsna skepnader borta i grumlet.
Braxen, Abramis brama, i bilden ovan hörde till ett av de där fiskgängen som bara skymtades som allra hastigast.
Tacknämligt girade den på lämpligt sätt och fastnade på kamerasensorn så pass väl att det gick att bedöma arttillhörigheten.
De minsta ynglen vågar jag inte ha någon bestämd uppfattning om när det kommer till artfrågan.
Jag borde smyga mig på gäddorna lite bättre och framförallt borde jag tidigare lyckas upptäcka dem som ligger still och försöker se osynliga ut. De glider inte iväg så långt när man skrämt upp dem. Men i det grumliga vattnet kan det vara svårt att åter få korn på dem.
Ynglen skulle man lätt kunna vänja med sin närvaro. Redan efter några minuter tenderar de börja cirkla runt på relativt nära avstånd. Att erbjuda dem mat vore troligen effektivt.
Med röda ögon handlar det rimligen om mört, Rutilus rutilus. Vanligen räknar man diagnostiska karaktärer som antal fjäll och fenstrålar ifall man är osäker men sådant går inte här.
Yngel på ca 10 - 15 mm.
Om mitt klanderfria och exakta ögonmått kalibrerar rätt under vattenytan så var den här gäddan med sina ca 35 cm störst av dem jag lyckades få syn på. De övriga kanske kring 25-30 cm.
Abborrarna ovan kring 10 cm. Större stim av mindre abborrar syntes ofta.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar