fredag 27 april 2018

Skuggmatt

Aningen mörkmuskiga bilder på en vanlig spindel som jag ändå inte tidigare fått framför kameran.

Tenuiphantes är ett släkte med några arter som förr eller senare påträffas ifall man söker spindlar. Jag var högst osäker på arttillhörighet med den här och sökte hjälp på traven. Svaret är T. alacris - skuggmattvävare.

Även en mörkare Tenuiphantes dök upp i samma "grenbankning". Dokumentationen av den här blev lite misslyckad vad dorsala bilder anbelangar. Skulle gissa att det är samma art som föregående.

Edit 28.4: Bör revidera informationen. Hittade ett förbisett fotografi med bättre bildvinkel på den andra spindeln. Fotografiet är mestadels suddigt men bakkroppens teckning syns bättre. Tipset från expertisen säger att det snarare rör sig om någon annan art i släktet. Troligen T. mengei eller kanske T. tenebricola. Även T. flavipes nämndes men den torde inte vara funnen i Finland och kan kanske därmed avskrivas. Borde förstås ha kört dem en vända genom epigynkontrollen - araknoskopet - men det var för långt borta och insamling var inte heller riktigt möjlig. I bland ställer man till det för sig. T. mengei och T. tenebricola är funna i hela landet och kan väl sägas vara dussinspindlar. Trots det har jag tidigare inte påträffat någondera. Det finns alltså många spindlar. 
Den här får stanna som Tenuiphantes sp.

Bör väl också i det här fallet nämna något om den där "grenbankningen". Det var nämligen inte vilken simpel gren som helst i det här fallet, utan en stor och tät härva av slingerväxtvindor i en buske. På denna härva fanns  rejäla ansamlingar av löv som låg och förmultnade. Detta nämnt ifall du frågar dig vad några Tenuiphantesar gör uppe bland grenar när de egentligen vill vara på marken.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar