fredag 7 september 2018

Stor klubbhornstekel

Om jag inte misstar mig kapitalt så är det här stor klubbhornstekel - Cimbex femoratus - och inte släktingen C. connatus. Den senare arten borde ha en rad mörka prickar/fläckar högre upp på kroppen.

Under min Bådaviken-vistelse senaste söndag fanns denna tjusiga larv ihoprullad på fågeltornets räcke. Fastklamrad med sina krokar till fötter och med huvudet gömt under den ihoprullade kroppen låg den och försökte verka ointressant.

Jag petade försiktigt loss larven för att komma åt att ta bilder av annat än bara bakändan. Efter fotograferingstillfället placerades den tillbaka på räcket men eftersom den inte ville kroka sig fast i träet på sin ursprungliga plats fick den flytta till ett annat skyddat ställe på tornet. Där har den möjlighet att klättra upp i en björk som draperar sina grenar över räcket. Björkblad är också larvmat för denna art. 

Arten C. connatus tuggar al. Närmaste al är väl typ 15 meter från fågeltornet och det skulle alltså vara ytterligare en indikation på att larven är av den björkätande modellen - ifall det där med prickarna inte är tillräckligt.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar