tisdag 22 maj 2018

Lördag på Storsand. Del 5 - Hoppspindelnupp

Det är avancerat program och komplexa manövrer när hoppspindlar ägnar sig åt sådant som de gör när de blivit vuxna.

På en tallstam i det nygallrade och numera öppna området längre upp från stranden (Storsand, Monäs) hade dessa två en herdestund i eftermiddagssolen.

Paret tillhör hoppspindelsläktet Heliophanus. Det finns hos mig en viss föreställning om att det eventuellt kan röra sig om H. dubius - smaragdhoppspindel - men det går egentligen inte att bestämt spika det på basen av dylika bilder. Som vanligt borde man kolla de där könsorganen och jag var inte så intresserad av att faktiskt göra det i det här fallet. Det viktiga var väl kanske att spindlarna själva hade koll på att partnern var av samma art. Annars passar inte pusselbitarna ihop där under honans bakkropp.

Hanen har krånglat sig grensle över honan som vrider undersidan av sin bakkropp mot honom. Han hjälper kanske till med det där "vridandet" också. Troligen hade han vid det här laget passat in någondera pedipalp mot hennes epigyn. Det är ju så de kopulerar.

Förspelet har troligen skett genom något arttypiskt viftande med palper och ben. Hoppspindelhanar brukar ha intrikata danser och koreograferade föreställningar innan de kommer till skott. Under själva akten steppade han också intensivt med bakbenen framför hennes ögon. Helt klart blev hon imponerad. Det syns också på hennes blick.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar