fredag 29 januari 2021

Lochetica westoni (?)

Kom av mig med dokumenterandet av insamlade insekter nu i januari men ska försöka dra igång verksamheten igen. Här är som synes ytterligare en stekel.

Han... för det är en hane... är ca 5 mm lång (med ihoptorkad bakkropp). Antennerna har 21 flagellomerer och tyloider på segment 9-11 (flagellum). Det går också att notera svarta känselhår (sensilla) på ungefär hälften av flagellomererna. De blir glesare och färre från flagellumsegment 6 och utåt.

Mesoscutum och huvudets ovansida är fint knottrig.

Bakkroppens tergiter har tät och relativt grov punktur.



Ansiktet har en slags kornig knottrighet som sträcker sig ner över clypeus. 

Stekeln tillhör underfamiljen Phygadeuontinae och släktet är Lochetica. I en Fb-grupp har Gavin Broad artbestämt den till Lochetica westoni men samtidigt lämnat ett litet frågetecken pga. en i Sverige ännu obeskriven art i släktet. Den obeskrivna arten är fyndad på Romelsön (norr om Skelefteå) i Västerbotten 2003 (ref. 2), men verkar alltså inte ännu ha fått någon offentlig beskrivning. 

Så länge osäkerhet finns är det bäst att hålla frågetecknet vid liv. Jag har inte hittat någon information kring huruvida de kan förväxlas med varandra eller om den obeskrivna har tydliga särskiljande karaktärer.

L. westoni är den hittills enda (beskrivna) nordiska representanten i släktet. Den sägs vara vanlig i Europa och är listad både för Sverige och Finland. Några observationer är dock inte rapporterade på respektive rapporteringsportaler. Det beror sannolikt på att observationsrapporter företrädesvis inlämnas av entomologi-intresserade lekmän som kanske inte alla gånger börjar jobba hur mycket som helst med dylika små "ospecifika" steklar. Det ska ju erkännas att även jag kan tidvis vara aningen modfälld när klienterna är mörka små hanar.

L. westoni är boparasit hos rovsteklar i släktet Passaloecus (åtminstone P. insignis - se ref. 1 & 2). Honans ovipositor är ungefär lika lång som framvingen men den sägs inte räcka till för att sträcka sig förbi den tomma bokammare rovstekeln anlägger ytterst som "buffertzon" i sin bohåla. Det är möjligt att L. westoni-honan lägger sina ägg i bokamrarna innan rovstekeln murar sista bokammaren och förseglar bohålet.



Tack till Gavin Broad för artbestämning.


Referenser:

Donald L. J. Quicke
The Braconid an Ichneumonid Parasitoid Wasps. Biology, Systematics, Evolution and Ecology
Wiley Blackwell 2015.

M. Schwarz, M. R. shaw
Western Palaearctic Cryptinae (Hymenoptera: Ichneumonidae) in the National Museums of Scotland, with nomenclatural changes, taxonomic notes, rearing records and special reference to the British check list. Part 4. Tribe Phygadeuontini, Subtribes Mastrina, Ethelurgina, Endaseina (excluding Endasys), Bathythricina and Cremnodina
Entomologist's Gazette 61: 187-206. 2010


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar