onsdag 3 december 2014

Tvenne hoppstjärtar

Återvänder till kryp som skakats fram från små barkbitar och serverar här två hoppstjärtar. Inledningsvis två något mörka bilder av en sort det formligen kryllar av där ute i markerna. Hoppstjärten tillhör släktet Isotoma (familjen Isotomidae). Kanske I. viridis men osäkerhetsfaktorn är hög, bred och djup. Exemplaret på bilderna sträckte sig över ståtliga två millimeter i kroppslängd.

Edit: Högst sannolikt Isotoma anglicana.


Därefter är det dags att (akta er så ni inte skrattar er själva av stolen...) hoppa över till nästa gaffelbak. Det är en silvrig bjässe på tre till fyra millimeter. Inte den största bland våra hoppstjärtar men ändå så att man - så att säga - uppmärksammar storleken.

Silvriga fjäll, långa antenner, ganska stor... då är vi inne i familjen longhornshoppstjärtar (Tomoceridae). Min första gissning är Pogonognathellus flavescens. Den närstående P. longicornis har generellt en aning längre antenner vilka den gärna rullar bakåt i spiralform längst ut i ändarna. Det gjorde inte dessa. Det är inte heller omöjligt att det handlar om en Tomocerus-art och i så fall förmodligen T. minor. För att nå en säker artbestämning borde jag ha slängt hoppstjärten på rygg under ett mikroskop och räknat några "tänder" (trubbiga taggar) på hoppgaffeln.

Slutligen en bild som inte är så häv, men som får komma med för att man skymtar de vackra fjällen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar