måndag 29 december 2014

Allmän gårdsmatningsrelaterad fågelrapport

De två senaste inläggen har handlat om fåglar vid gårdsmatningen. Tematiken fortsätter här och nu med den rådande fågelsituationen... i slutet av december... i en trädgård... i centrum av en liten österbottnisk stad.

Arten med flest besökare är hittills grönfinkarna. De har varit på plats sedan matningen startades och de är trogna stamkunder. Någonstans kring 14-20 stycken är de.
Andraplatsen tas överraskande av gråsparvarna. Denna en gång så vanliga fågel minskade ju drastiskt i antal för flera år sedan, men har de två senaste åren ökat - i alla fall i vår omedelbara närhet. Från att ha varit fyra stycken gråsparvar i trädgården har de plötsligt ökat till ca 12-14 stycken vid matningen. Om häckningen varit extra lyckosam eller om resten av stan dränerats på gråsparvar vet jag inte.
Talg och blåmesar är pålitliga gäster.
Närvaro av gulsparvar kan däremot inte garanteras varje dag. småflockar dyker upp med jämna mellanrum och hittills i år har det handlat om gäng på ca 10 stycken fåglar. 
Domherrarna (föregående inlägg) har samma strategi som gulsparvarna.
Kajorna är alltid och kollar läget. Den här vintern har de hittills inte kommit i så fruktansvärt stora horder som vi sett tidigare vintrar. Mellan 6 och 10 kajor huserar i den omedelbara närheten och de gör flera dagliga nedslag vid matningen.
Kvarterets skat-par är kungar när de studsar in på scenen. Alla andra drar sig undan och låter skatorna vara ifred.
Turkduvorna är på kort visit nästan varje dag. De syns inte alltid nere vid matningen men hörs ofta ur träden i närheten.
En hackspett har kommit förbi ett par gånger.
Gårdsrönnarna fortsätter locka björktrastar och sidensvansar.
Två koltrastar (hane och hona) har skymtats några gånger. Björktrastarna är inte så förtjusta i koltrastarna.
Svarthättehonan från inlägget 26.12 har inte setts till igen. Hanen har däremot varit framme och senast idag gjorde han tappra försök på äppelhalvorna men de är stelfrusna och han gav upp. Sedan hoppade han omkring och sökte annat ätbart innan han också flög upp och undersökte fettkorven (eller vad den nu heter). Den gjorde honom inte heller gladare och därefter försvann han. 


Fåglar som hittills lyst med sin frånvaro:
Nötkråkorna. Var är nötkråkorna?
Sparvhöken. Var är sparvhöken?
Gråsiskorna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar