måndag 8 december 2014

Lucka nr 8

Lucka nr 8: Den Nordiska Floran. Wahlström & Widstrand 1992.
Bo Mossberg: illustration, Lennart Stenberg: text, Stefan Ericsson: kartor.

Vet inte om man behöver orda så mycket om den här floraboken. Det är liksom den här som gäller - även om en ny, omarbetad och utökad upplaga utkommit 2003 (Den nya nordiska floran). Ytterligare drygt 700 växter ska finnas i den. Så ifall man inte tycker att de ca 2500 växterna i gamla upplagan räcker till - ja då bör man uppdatera sig.
Den är heltäckande, den är vacker, den är informativ, den är suverän... förutom att det gnager en smula i bakhuvudet... ni vet... att det finns en nyare och ännu mer heltäckande upplaga alltså.

Den här bloggen behandlar inte växter i någon större utsträckning. Det blir mest i de fall när djuren jag möter har någon speciell anknytning till vissa växter (vilket iofs alla har på ett eller annat sätt) eller när observationen också inbegriper en växt som för tillfället har något med djurets aktivitet att göra. Icke desto mindre är växterna en enorm del av vår omgivning och förutsättningen för allt sk. "högre liv". Med andra ord har boken givetvis en av platserna i bloggens egen lilla julkalender. (Edit: vad den här julkalendern nu har med julen att göra... nada. Får väl hitta ett jultema till nästa år ifall det blir kalender då också)

Ett underbart verk att dyka ner i.. Den Nordiska Floran alltså...1 kommentar:

  1. 75 år efter en författares/översättares död så upphör upphovsrätten, därför har jag försökt engagera någon inom projekt runeberg att skanna in äldre upplagor av Svensk flora av Krok & Almquist. Tyvärr så har ännu ingen nappat (jag har dock varit framgångsrik när det gäller en del andan äldre litteratur som nu är tillgänglig).

    SvaraRadera