onsdag 10 december 2014

Lucka nr 10

Kan ha varit en fredag någon gång i slutet av 80-talet. Jag hade anlänt till Vasa med buss och skulle vidare med en annan buss. Bakom hållplatsen på Hovrättsesplanaden fanns Gros bokhandel och jag hade en liten stund över, så vad var väl mer naturligt än att släntra in bland böckerna och ställa sig vid djur och natur-hyllan. Ganska omgående fastnade Helanders och Gerdehags nybakade Havsörn i nyporna. Priset var anmärkningsvärt lågt - rent av galet lågt för en bok av den kalibern. Minns inte längre vad det var men jag kommer i alla fall ihåg att jag inte riktigt vågade tro på siffrorna. 

Expediten var minst lika förvånad, samtidigt tydligt skeptisk men sålde boken för den spottstyver som prislappen dikterade. Jag är fullständigt säker på att den i misstag prissatts helt fel, eller så hade någon "kund" tänkt göra en fuling och byta prislapp med någon annan bok men sedan ballat ur. Nästan så att jag kände mig lite usel efteråt.

En ack så vacker bok - om än förstås med de tragiska kapitlen om förföljelse och miljögifter som givetvis är en väsentlig del av örnens historia.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar