torsdag 11 december 2014

Lucka nr 11

I dessa dagar före julen, men för 183 år sedan, förbereddes en resa som skulle komma att förändra naturvetenskapen. HMS Beagle avseglade 27.12 och var därefter ute på en 5 år lång expedition. Med på resan var en viss Charles Darwin och resten är, som det heter, historia.

Dagens lucka kommer en aning sent och jag skyller på en vända ner till vår huvudstad, vilken tidsmässigt låg i vägen för nya inlägg i denna ack så viktiga julkalender. Därför kompenserar jag med två böcker i samma ämne - Galapagosöarna.

Den första boken - Darwin's Forgotten World - är från 1978. Den är i huvudsak ett bildverk. 
Som ni ser står det Foreword by Roger Lewin på framsidan och detta förord är inte vilket förord som helst. Faktum är att det sträcker sig över 26 sidor - om än avbrutet av bilder lite här och där. Resterande sidor är alltså fyllda av bilder, bilder och bilder. Vackra fotografier tagna av Sally Anne Thomson. Fotografierna ackompanjeras av Darwin-citat. I slutet hittar man några sidor fyllda av Darwins dagbok.
Jag har sannolikt fått den här boken ganska direkt efter utgivningsåret och precis som alla andra naturböcker har den varit synnerligen väl-läst. Roger Lewin är för övrigt mest känd som vetenskapsförfattare i artiklar och böcker som rör människans utveckling.

Man (jag) har väl drömt sig iväg till Galapagos otaliga gånger. Nu tror jag i och för sig att jag aldrig åker dit. Vet heller egentligen inte riktigt varför jag skulle. Den absoluta merparten av öarna är givetvis förbjudet område för besökare och de tillgängliga ställena genomlider ett hårt slitage av turistnäringen. Det slitaget har jag inte lust att bidra till och drushuvudleguanerna blir ändå knappast till sig av lycka ifall min nuna dyker upp. Dessutom är det antagligen ganska långt och koldioxid-dyrt att resa till Galapagosöarna.
Därför nöjer jag mig gladeligen med att bläddra lite i dylika verk.

Dagens bonusbok är Sven Gillsäters Urtid i Nutid som kom ut 1987. Även om bildmaterialet är delvis likartat (två skickliga fotografer som båda jobbade med mellanformat i kombination med samma motiv) så går textinnehållet mestadels i andra riktningar. Gillsäter betar av öarna och djuren med en viss karaktär av dagbok och reseskildring. Öarnas (dåtida) tillstånd beskrivs också.

Dylika bokverk hittas begagnade på nätet och några högre summor behöver man inte lägga ut. Gillsäter-boken finns kanske i ganska många bokhyllor. Den gavs ut via Bra Böcker som väl haft en hel del bokprenumeranter genom åren.

Edit och PS: På tal om huvudstaden... släntrade traditionsenligt in vid Akademiska och inledde lika traditionsenligt vid naturhyllorna. Den avdelningen har krympt rätt dramatiskt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar