lördag 20 december 2014

Lucka nr 20

Cycads of the world - en bok av David L. Jones, utgiven 1993 av Reed Books Australia.
Cycadéerna kallar vi i normalt tal kottepalmer. Det är en ålderdomlig grupp och av alla nutida fröbärande växter är kottepalmerna de äldsta. 
Enligt boken finns idag (eller 1993) 185 arter fördelade på elva släkten. Andra källor hävdar att artantalet är något större. För många år sedan nördade jag ner mig totalt i kottepalmerna och jag är fortfarande lite extraförtjust i dessa växter. Kottepalmerna må likna riktiga palmer men är inte alls släkt med dessa. De är helt unika. 

Många av arterna är förtvivlat sällsynta och är faktiskt föremål för "tjuvjakt". Visserligen är väl ingen ute och skjuter ihjäl kottepalmer men de grävs upp och flyttas till privata parker och trädgårdar. Ofta är det förknippat med plantans död eftersom deras miljökrav kan vara svåra att uppfylla.

Kottepalmer växer långsamt och de två arter som varit relativt vanliga i handeln är därför ganska dyra när de har börjat nå lite storlek. Cycas revoluta är den ena arten och Zamia furfuracea är den andra.
Cycads of the world presenterar grundligt alla 183 arterna. Bildmaterialet är både rikligt och varierat. Fotografier varvas med olika former av illustrationer. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar