Lucka nr 4: Naturvetare i motvind - Bengt Euphrasén
Skriven av Gudrun Nyberg och utgiven 2013 av Carlsson bokförlag. 220 sidor.
Ja, det här är sannerligen ingen munter läsning. Jag syftar då inte på boken i sig - att den skulle vara bedrövlig på något sätt - utan på Euphraséns karriärmässiga uppförsbacke som tidvis är rena Mont Ventoux (ett av många legendariska Tour de France-berg).
För snart 260 år sedan (april 1755) föddes en pojke vid namn Bengt Andersson i Habo (Jönköpings län). Det var enkla förhållanden han växte upp i men skola och utbildning blev det trots allt och studierna riktades så småningom in mot naturvetenskap.
Under 1700-talet uppstod ett hyfsat känt sätt att systematisera jordklotets organismer. Det var i den andan (trenden) som Bengt Andersson skulle komma att arbeta. Han bytte namn till Euphrasén, studerade, intresserade sig lite extra för fiskar och kom sig så småningom bl.a. iväg på en forskningsresa till svenskarnas dåtida västindiska koloni Saint Barthélemy.
Allt var förvisso inte elände, bedrövelse, misär, nöd eller ytterligare synonymer. Det fanns säkerligen en och annan ganska prima dag också. Men vill ni veta mera om karln får ni ty er till boken. Den finns fortfarande ute i handeln.
Det hjälper förmodligen ifall man är intresserad av antingen naturvetenskap, historia eller bådadera för att verkligen ha glädje av innehållet. Berättelsen går ganska rätlinjigt och okonstlat igenom hans liv och gärningar. Så får en bok också vara. Det gick snabbt från pärm till pärm och fungerar säkerligen också bra som pausläsning för korta tätt avbrutna sessioner - även om det för min del ändå blev sträckläsning.
Informativ historia om en närapå helt bortglömd och ignorerad vetenskapsman... samt många vackra och beskrivande bilder av alla de slag... historiska bilder, kartor, landskap från Saint Barthélemy, växter från Saint Barthélemy, gamla djurmålningar, redskap...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar