söndag 21 december 2014

Lucka nr 21

I något tidigare skede (inlägg) skrev jag att historiska, numera utdöda djur har sin del i hur vår nuvarande fauna ser ut. Dagens djurvärld är ett smalt utsnitt ur en dynamisk och ständigt föränderlig process. Under de senaste 30 åren har kunskapen om tidigare årmiljoners organismer verkligen breddats, fördjupats och förändrats.

Mark P. Witton (verksam vid universitetet i Portsmouth) är en av de unga paleontologer som starkt bidragit till ökad förståelse för gårdagens livsformer. Inledningsvis förmedlade han sig via internet, samt genom ett flertal tillgängliga texter kring nya fynd och teorier. 2013 kom han ut med en bok - och det är verkligen inte vilken bok som helst.

Wittons specialområde är Pterosaurier - de där urtida flygande reptilerna. I hans Pterosaurs får man nörda ner sig i allt vi idag känner till om dessa djur, i en hel hoper teorier och funderingar, i skrotandet av flera gamla uppfattningar, i helt obegripligt rik information samt i bild efter bild efter bild - rubbet gjorda av honom själv. Texten är författad med en svårslagen kombination av elegans och ett visst mått humor. Språket är samtida, fräscht och alldeles härligt brittiskt. Genom Pterosaurs ges läsaren verkligt stor möjlighet till en fantastisk inblick i dessa djurs liv och leverne.

Jag vet att jag lyfter upp den här boken på piedestal - annat kan jag bara inte göra. Men så är hela den här julkalendern också något av en liten bokpiedestal.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar