söndag 7 december 2014

Lucka nr 7

Lucka nr 7: Gaining Ground. The Origin and Evolution of Tetrapods
Jennifer A. Clack. Indiana University Press 2012.

Den här gången har jag ingen bild från insidan. Jag vågar alltså inte öppna luckan. 
Det beror på en synnerligen tydlig uppmaning från förlaget om att på inga som helst vis kopiera något ur den här boken. Jag lyder som en väldresserad bordercollie - även om jag är nästan säker på att förlaget inte ger mig godis som belöning.

Jennifer A. Clack är professor och paleontolog vid Cambridge. Är det någon man ska vända sig till när det gäller 365 miljoner år gamla fiskar och tetrapoder ("fyrfota djur") så är hon rätt person. Tja, visserligen behöver man väl inte leta sig ända till England. Uppsala räcker också. Där sitter Per Ahlberg som samarbetat en hel del med Clack och även han hör till de världsledande när det gäller kunskap om de ryggradsdjur som en gång i tiden var pionjärer upp på land. Men nu handlar det om den här boken. Det är den här publikationen man läser när man vill ha reda på allt vi idag vet om nämnda djur.

Det är en tegelsten på drygt 500 sidor och att läsa texten är (för min del) lite som att skida felvallat. Inte så att hon skriver svårläst. Själva språket är briljant men innehållet är tidvis ganska komplicerat med alla vetenskapliga namn för tusentals anatomiska småkomponenter i än det ena och än det andra sammanhanget. Det gäller liksom att ta det lugnt, koncentrera sig en smula och kanske backa någon rad ibland. Lite bakhalt alltså - men det behövs. Tack och lov är boken fylld av illustrationer som verkligen hjälper upp och får dessa anatomiska småkomponenter på plats. 
Innehållet är synnerligen heltäckande. Det känns som om hon inte utelämnat en enda liten detalj ur forskningen kring de tidiga tetrapoderna. Det vågar jag skriva trots att jag fortfarande är kvar i vattnet. Jag är nämligen ännu bara i början av Gaining Ground och uppehåller mig bland fiskarnas enskilda skelettdelar - dvs. beskrivningen av de bitar som skulle komma att få nya arbetsuppgifter och omformas i samband med livet i en förändrad miljö (vatten, grunt vatten, strand, land). 

Köpte boken tidigare i höstas efter många år av "borde skaffa den". Första upplagan kom nämligen ut 2002. Andra upplagan har hon reviderat med nya data som arbetats fram sedan 2002. På tio år har det hänt en hel del och vetenskapen har fått många nya metoder i forskningen. Dessutom har nya och synnerligen spännande fossil hittats de senaste åren. Vem ska då läsa Gaining Ground? I första hand är den skriven som en enda stor avhandling och riktar sig kanske främst till de som studerar och arbetar inom området, men alla intresserade kan förstås fördjupa sig i de skeenden som ledde till att ryggradsdjuren fick förmågan att ta sig upp ur vattnet. För min del handlar läsandet inte om så mycket mer än att stilla nyfikenheten. Det är med andra ord en viss nörd-prägel på det hela men jag hörde på radio (SR P1 - en kanal jag tror på) att det numera är helt rätt att vara nörd så...

OK. Visst har mitt läsande också lite att göra med de illustrationer jag ibland tar mig an. Dylika fakta är nyttiga i sådana lägen.



2 kommentarer:

  1. Man kan läsa ett smakprov (preview) av boken på scribd.com (det är nog helt lagligt!)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tipset.
      Jag tror iofs inte att någon skulle börja skrika högljutt ifall jag lade upp ett halvsuddigt fotografi från något uppslag. Det är ändå inte riktigt samma sak som att verkligen kopiera.
      Men man blir ju lite mörkrädd ibland. I dessa tider av piratkopiering är känsligheten hög.
      Så för en liten sketen julkalender i en liten marginalblogg ids jag inte ens riskera stressen.
      ... men nu lade jag förstås nyss upp Den Nordiska Floran med uppslag och allt. Får se om W&W snart hänger på dörrklockan?

      På tal om Gaining Ground så kan jag väl trots allt... ändå... till slut... idka lite självcentrerat skryt och tipsa om följande länk:
      http://www.evolutionsmuseet.uu.se/utstallning/steget/index.html

      Radera