torsdag 7 augusti 2014

Lurvlarv

Här om dagen hittades denna lilla, toviga vadd-ansamling krypandes på marken i trädgården.

Under det vaxartade lurvet gömmer sig en grön liten larv. Larven fotograferades och flyttades sedan in i trädgårdens mer djungel-liknande bladhav.

Ett par timmar senare hade jag vägarna förbi platsen där larven placerades och då hade den klättrat upp på ett kirskålsblad där den klätt av sig och poserade spritt språngande naken. Det skyddande lurvet hade lämnats kvar på bladkanten. Plockade åter upp den och dokumenterade på nytt.

Larven är alltså en stekellarv - närmare bestämt en bladstekel - och ännu närmare bestämt en stekel ur släktet Eriocampa. Det verkar i stort sett finnas tre artalternativ. E. dorpatica, E. ovata och E. umbratica. Den sist nämnda har status "nära hotad" här i Finland. Enligt de uppgifter jag jag sett lever E. ovata på al och dorpatica vill ha vinbär. Precis ovanför den plats där larven hittades finns kronan på en klibbal (jäpp, en sådan finns planterad i trädgården). Men under alen växer också en förvildad vinbärsbuske. Så... ovata eller dorpatica? Borde väl ha letat fler i både klibbalen och vinbärsbusken men det har liksom inte blivit av.
Eriocampa-släktet hör till bladsteklarna (Tenthredinidae).


2 kommentarer:

  1. Och vi skiljer den alltså från fjärilslarverna genom att stekellarver har fler bukfötter, i detta fall 7 par

    SvaraRadera